Jak uzyskać niemieckie obywatelstwo

Data: 2013-09-23 08:38:19, Autor: Katarzyna Gospodarowicz
image description

Posiadane niemieckiego obywatelstwa jest bardzo korzystne dla osób pracujących na terenie Niemiec, choćby ze względu na wszelkiego rodzaju zasiłki. Niemcem można zostać poprzez niemieckich przodków lub wykazując się długoletnim legalnym pobytem tam i tzw. żywotnym interesem związanym z tym krajem ( rodzina, dom, firma).

 

Istnieją dwie drogi nabycia niemieckiego obywatelstwa: poprzez stwierdzenie lub nadanie. Procedura stwierdzenia polega na wykazaniu uzyskania i nieprzerwanego posiadania obywatelstwa niemieckiego na podstawie pochodzenia po niemieckich przodkach. Obywatelstwo niemieckie uzyskuje się najczęściej przez urodzenie, jeśli jedno z rodziców jest Niemcem. Istotne znaczenie ma zarówno data urodzin, jak i to, czy jest się ślubnym czy nieślubnym potomkiem.

W przypadku osób urodzonych przed 1 stycznia 1975 r., w czasie trwania związku małżeńskiego, obywatelstwo można uzyskać tylko w linii po ojcu. Istnienie tej ciągłości pokoleniowej można ustalać wstecz, wskazując na dziadka czy pradziadka, który posiadał niemieckie obywatelstwo. W przypadku osób urodzonych po tej dacie, wystarczy, że obywatelstwo niemieckie po swoich przodkach posiadało jedno z rodziców.

 

W przypadku nieślubnych dzieci, te które zostały urodzone przed dniem 1 lipca 1993 r. - otrzymywały obywatelstwo matki. W przypadku potomków urodzonych po tej dacie obywatelstwo można uzyskać również od ojca, jeżeli:

      a)      jest on Niemcem;

      b)      przeprowadzono ważne według niemieckich przepisów prawnych ustalenie bądź uznanie ojcostwa;

      c)      uznanie ojcostwa, rozpoczęcie lub wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia ojcostwa miało miejsce przed osiągnięciem przez dziecko 23 roku życia.

 

Obywatelstwo a miejsce zamieszkania

Nie bez znaczenia jest również fakt urodzenia się dziecka na terenie Niemiec ( co ciekawe, Niemcy biorą pod uwagę historyczne granice, co jest istotne w przypadku osób starszych). Można wówczas wszcząć postępowanie w sprawie nadania niemieckiego obywatelstwa, nawet jeżeli przodkowie takiego obywatelstwa nie posiadają. Konieczne jednak jest, aby jedno z rodziców:

                      a)      od 8 lat przebywało legalnie na terenie Niemiec;

                      b)      posiadało uprawnienia do pobytu (Aufenhaltsberechtigung) bądź od trzech lat posiadało zezwolenie na pobyt (Aufenthaltserlaubnis) na czas nieokreślony.

Osoba nabywająca w ten sposób niemieckie obywatelstwo (po ukończeniu 18 a przed 23 rokiem życia) będzie musiała oświadczyć na piśmie, czy chce je zachować lub że decyduje się na obywatelstwo innego kraju. Jeżeli wybrane zostanie niemieckie obywatelstwo, to osoba ta będzie musiała udokumentować zrzeczenie się obywatelstwa innego kraju. Jeżeli jednak oświadczenie nie zostanie złożone, to obywatelstwo niemieckie przepada.

Procedura uzyskania niemieckiego obywatelstwa wszczynana jest na wniosek zainteresowanego. Odpowiedni formularz można pobrać na stronach internetowych konsulatów generalnych Niemiec w Polsce. Wniosek należy wypełnić w języku niemieckim. Prawidłowo wypełniony wniosek wraz z odpowiednimi dokumentami potwierdzającymi obywatelstwo można złożyć osobiście lub za pośrednictwem ambasady czy konsulatu generalnego. Konsulat prześle dokumenty do właściwego w sprawach ustalania obywatelstwa Federalnego Urzędu Administracyjnego w Kolonii, (Bundesverwaltungsamt, Barbarastr. 1, 50728 Köln). Co istotne, dokumenty w języku polski należy składać wraz z ich tłumaczeniem na język niemiecki sporządzonym przez tłumacza przysięgłego.

Nadanie obywatelstwa

Poza powyżej opisaną procedurą istnieje również możliwość uzyskania niemieckiego obywatelstwa poprzez nadanie. Procedura ta dotyczy przede wszystkim osób, które nie posiadają niemieckich „korzeni”, ale wykazują ścisły związek z państwem niemieckim. Do takich sytuacji będą należały małżeństwo z obywatelem tego kraju, dłuższe zamieszkiwanie na jego terytorium, czy w końcu poczucie przynależności.W tych przypadkach stosuje się jednak rygorystyczne procedury sprawdzające nie tylko osobiste kontakty i więzi kandydata do niemieckiego paszportu z narodem niemieckim, ale także bierze się pod uwagę korzyści, jakie płyną z przyjęcia danego wnioskodawcy do społeczeństwa niemieckiego.

Łączenie rodzin

Podstawowym warunkiem uzyskania niemieckiego obywatelstwa dla małżonków i partnerów (również tej samej płci) jest fakt zawarcia małżeństwa. Proces rozwodowy nie może być wszczęty czy nawet planowany. Małżeństwo nie może być fikcyjne, tj. mające wyłącznie na celu uzyskanie obywatelstwa. Konieczne jest również, jak w przypadku powiedzenia obywatelstwa, złożenie wniosku. Kandydat na Niemca będzie zobowiązany wykazać zdolność do ustnego porozumiewania się w języku niemieckim, znajomość historii i kultury, jak i zobowiązać się do przestrzegania niemieckiego porządku prawnego i społecznego. Co istotne, okres pobytu na terenie Niemiec osoby starającej się o obywatelstwo nie może być krótszy niż 3 lata i wykazywany jest przez posiadanie prawnego tytułu pobytu na terenie Niemiec. Szans na otrzymanie obywatelstwa nie mają świeżo poślubieni, bowiem okres oczekiwania to dwa lata od zawarcia związku małżeńskiego. Istotny dla urzędu będzie również fakt możliwości samodzielnego utrzymywania się z pracy własnej lub małżonka i niekorzystanie ze środków pomocy socjalnej. Trudności w otrzymaniu obywatelstwa będą również miały osoby, które były w przeszłości karne lub podejrzane o popełnienie umyślnego przestępstwa.

W przypadku natomiast osób, które nie będą miały niemieckiego małżonka czy partnera, również możliwe jest uzyskanie niemieckiego obywatelstwa. Procedura jest podobna jak w przypadku osób będących w związku z obywatelem Niemiec. Osoby te jednak muszą legitymować się już nie 3, a 8. letnim okresem legalnego pobytu na terenie Niemiec. Istotne, aby potrafiły wykazać, że posiadają w Niemczech mieszkanie lub dom. Dla urzędu rozpatrującego wniosek ważny będzie również fakt samodzielnego utrzymywania się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystanie ze środków pomocy socjalnej.

Katarzyna Gospodarowicz, radca prawny z Kancelarii Schampera, Dubis, Zając i Wspólnicy Sp. k.

Komentarze

image description
Komentarz dodał: ~

Witam Serdecznie. Mam pytanie dotyczące obywatelstwa niemieckiego. Moja babcia żyła w Niemczech i się urodziła oraz zmarła jakoś dwa lata temu mam rodzinę w Berlinie , Hagen w Berlinie mieszka brat mojej babci a w Hagen mieszka syn mojej babci a brat mojej mamy. Ja sam mieszkam od ponad dwóch lat w Niemczech , mam prace na stałe i moja żona też pracuje na stałe tutaj w Niemczech. Czy mamy szanse otrzymac obywatelstwo i jakie dokumenty potrzebuje przedstawic by je otrzymac ??

Data dodania: 2013-12-17 14:10:55
image description
Komentarz dodał: ~

Witam Serdecznie. Mam pytanie odnośnie uzyskanie niemieckiego dowodu osobistego.14 kwietnia 2004 roku ożeniłem się z rodowitą Niemką w Niemczech i od tego czasu zostałem zameldowany wraz z żoną razem mieszkaliśmy.15 grudnia 2008 roku odmeldowaliśmy się i wyjechali do Polski. Dnia 2 czerwca 2011 roku w Polsce rozwiedliśmy się. 24 luty 2014 roku wyjechałem z kraju do Niemiec po czym zameldowałem się na Polskim dowodzie osobistym i od tej pory przebywam w Niemczech. Co mam zrobić by uzyskać Niemiecki dowód osobisty ?

Data dodania: 2014-03-02 14:31:18
image description
Komentarz dodał: ~

Witam , rodzice mojego ojca wyjechali na poczatku 1980 r do Berlina musieli się zrzec polskiego obywatelstwa , dziadek juz zmarł kilka lat temu babcia i dwuch jej synów- braci mojego ojca tam mieszkaja , mój ojciec nie ma obywatelstwa czy ja mam szanse po dziadkach uzyskac obywatelstwo w niemczech ? Co powinienem złozyć jakie dokumenty itd ?

Data dodania: 2014-07-15 22:23:58
image description
Komentarz dodał: ~

Witam , mam pytanie. Otóż , w marcu kończę 18 lat. Mieszkam w Niemczech od około 5 miesięcy. Chodzi o to , że chciałabym przyjąć niemieckie obywatelstwo . W mojej rodzinie jest tak , że mój pradziadek był Niemcem , między 1939-1940 rokiem deportowano go do Kazachstanu, tam założył rodzinę. Moja babcia , jego córka, tak jak i jej syn ( mój tata ) mają już obywatelstwo polskie. Czy jest szansa , że dostanę obywatelstwo niemieckie ze względu na pochodzenie ? Czy muszę czekać 8 lat ? Dodam , że jestem już w trakcie kursu.

Data dodania: 2015-02-17 18:20:21
image description
Komentarz dodał: ~

Witam, z artykułu wynika, ze osoby samotne mieszkające w Niemczech ponad 8 lat, wcześniej pracujące a obecnie przebywające na zasiłku lub długim zwolnieniu lekarskim ( ciężka choroba np rak, depresja itp.) nie mogą starać się o obywatelstwo nienieckie? Dopiero gdy okres zastoju zawodowego minie, mogą wystąpić z wnioskiem ? Przedwojenne granice, mające wpływ na pochodzenie. Czy to ozn, ze osoby pochodzące np. ze szczecińskiego, dolnego śląska maja większe szanse uzyskania obywatelstwa ( bez korzeni niemieckich ) niż np. z okolic Warszawy ? Dobrze zrozumiałam ? Poza egzaminami : językowym B1 i orientacji historyczno - politycznej trzeba jeszcze coś przedłożyć ? Czy można zachować polskie obywatelstwo przyjmując jednocześnie niemieckie ? Pozdrawiam, E

Data dodania: 2015-04-12 23:42:40
image description
Komentarz dodał: ~

Witam mam pytanie jak mieszkam 5 lat w niemczech z meldunkiem i 3 lata juz po slubie czy moge dostac obywatelstwo niemieckie maz ma niemieckie i moje 1 dziecko tez teraz jestem w drugiej ciazy , kiedy moge dostac obywatelstwo niemieckie dodam ze jeszcze dobze nie umniem po niem. muwic

Data dodania: 2015-05-07 18:57:49
image description
Komentarz dodał: ~

Jestem w niemczech od 9 lat i cale te lata mieszkalam z moim partnerem ktory jest niemcema od 5 lat jestesmy malzenstwem,staralam sie o dowod niemiecki po mezu ale pani w urzedzie mnie poinformowala ze tak latwo sie nie dostaje po mezu ze musze zdac egzaminy z pisania czytania tlumaczenia itd.Co robic pomozcie lub doradzcie mi.Wcale ja to nie interesowalo ze tyle juz razem mieszkamy ,ze pracuje i normalnie moze ze mna rozmawiac bez jakis problemow jezykowych.O co w tym wszystkim chodzi bo slyszalam od znajomych ze oni nie mieli takich problemow jak ja.

Data dodania: 2015-05-22 15:58:16
image description
Komentarz dodał: ~

witam , moze mi ktos pomóc w uzyskaniu obywatelstwa gdzie to sie załatwia jak mój dziadek był Niemcem prosze

Data dodania: 2015-06-06 10:34:43
image description
Komentarz dodał: ~

Witam serdecznie, mam mały kłopot a mianowicie chciałbym ubiegać się o niemiecki paszport ale nie wiem czy wogóle mam jakiekolwiek szanse. Moja babcia jest rodowita Monachijka, mieszka w Monachium od urodzenia i właśnie z Bawarii wywodzi się cała rodzina babci ,jednak babcia wyszła za mąż za Polaka , dziadek po kilku latach wrócił do Polski razem z moim tata i tu zaczyna się kłopot ponieważ tata zrzekł się niemieckiego obywatelstwa i w żaden sposób nie chce mi pomóc, proszę poradźcie mi co powinnam zrobić. Pozdrawiam

Data dodania: 2015-08-31 09:42:41
image description
Komentarz dodał: ~

witam mam pytanie czy jest mozliwosc starania sie o obywatelstwo niemiec przez pochodzenie po dziadku i pradziadkach.Wiem ze kiedys byla taka mozliwosc i ja zaczelam,to znaczy dziadek pisal i odpowiadal na pisma,przyslano ksiazke z KOL ktora mialam wypelnic ale dziadek zmarl i nadzieja prysla.rodzina wyrzucila wszystkie dokumenty i od lat pytam,prosze znajomych ktorzy wyjechali jak zalatwia sie takie sprawy ale nikt nie chce pomuc.mam rodzine w niemczech kuzynostwo ale nie poznalam bo nie bylo sposobnosci prosze niech mi ktos pomoze.

Data dodania: 2016-01-10 13:32:41
image description
Komentarz dodał: ~

witam mam pytanie czy jest mozliwosc starania sie o obywatelstwo niemiec przez pochodzenie po dziadku i pradziadkach.Wiem ze kiedys byla taka mozliwosc i ja zaczelam,to znaczy dziadek pisal i odpowiadal na pisma,przyslano ksiazke z KOL ktora mialam wypelnic ale dziadek zmarl i nadzieja prysla.rodzina wyrzucila wszystkie dokumenty i od lat pytam,prosze znajomych ktorzy wyjechali jak zalatwia sie takie sprawy ale nikt nie chce pomuc.mam rodzine w niemczech kuzynostwo ale nie poznalam bo nie bylo sposobnosci prosze niech mi ktos pomoze.

Data dodania: 2016-01-10 13:33:17
image description
Komentarz dodał: ~

Od 7 lat mieszkam i pracuje na terenie Niemiec.Ukonczylam tutaj kurs jezyka niemieckiego na poziomie B1 oraz zaliczylam einbürgerung test.Zaznaczam ze nie korzystalam z pomocy socjalnej ale nie mam umowy stalej o prace.Moje pytanie brzmi czy w tym przypadku moge ubiegac sie o obywatelstwo Niemieckie...Pozdrawiam

Data dodania: 2016-01-17 18:39:52
image description
Komentarz dodał: ~

Od 7 lat mieszkam i pracuje na terenie Niemiec.Ukonczylam tutaj kurs jezyka niemieckiego na poziomie B1 oraz zaliczylam einbürgerung test.Zaznaczam ze nie korzystalam z pomocy socjalnej ale nie mam umowy stalej o prace.Moje pytanie brzmi czy w tym przypadku moge ubiegac sie o obywatelstwo Niemieckie...Pozdrawiam

Data dodania: 2016-01-17 18:40:43
image description
Komentarz dodał: ~

Witam mój pra dziadek był niemcem i ozenił się z moją pra babcią ,która była Polką czy mogę dostac po nim obywatelstwo niemieckie a jeszcze ojciec mojego ojca słuzył w niemieckiej marynarce na Ubotach czy mam jakies szanse jedyny dokument jaki posiadam to akt małzenstwa pra dziadków dziękuje ipozdrawiam

Data dodania: 2016-08-25 10:14:14
image description
Komentarz dodał: ~

Od 7 lat mieszkam i pracuje na terenie Niemiec.Ukonczylam tutaj kurs jezyka niemieckiego na poziomie B1 oraz zaliczylam einbürgerung test.Zaznaczam ze nie korzystalam z pomocy socjalnej ale nie mam umowy stalej o prace.Moje pytanie brzmi czy w tym przypadku moge ubiegac sie o obywatelstwo Niemieckie...Pozdrawiam

Data dodania: 2016-09-12 20:01:32
image description
Komentarz dodał: ~

Witam, Mam pytanie odnośnie możliwości starania się o obywatelstwo niemieckie w przypadku, gdy mój ojciec był stałym rezydentem tego kraju od lat 80-tych. Ojciec zmarł parę lat temu. Wyjechał po rozwodzie z moją matką z nową rodziną. Niedługo wyjezdzam do Niemiec do pracy na dluzszy okres czasu. Interesuje mnie czy fakt iz moj ojciec był stalym rezydentem tego kraju, moze pomoc mi w uzyskaniu obywatelstwa?

Data dodania: 2016-09-27 11:45:36
image description
Komentarz dodał: ~

Witam serdecznie chciałam zapytać jeżeli moji rodzice posiadali pochodzenie oraz obywatelstwo niemieckie czy potrzebne jeszcze pochodzenie dziadków.....oraz skoro mieszkam oraz pracuję w Niemczech czy mogę ubiegać się o obywatelstwo w Niemczech...... proszę o poradę dziękuję

Data dodania: 2017-09-29 21:32:52

Dodaj swój komentarz

Podobne artykuły

  • image description

    Czy niemiecki pracodawca ma obowiązek dokształcać polskich pracowników? Artykuł zablokowany

    Zasadniczo pracownikom w Niemczech nie przysługują ustawowe roszczenia o zapewnienie im przez pracodawcę możliwości dokształcania. Takie uprawnienia mogą być przyznane w zbiorowych układach pracy i porozumieniach zakładowych. Najczęściej jednak spotykane są w Niemczech indywidualne umowy o dokształcanie, zawierane pomiędzy pracodawcą a pracownikiem na bazie istniejącego stosunku pracy.

    Data: 2013-08-07 19:27:23, Autor: Marta Daćków, radca prawny z kancelarii Kancelaria Prawna Schampera, Dubis, Zając i Wspólnicy Sp. k., Kategoria:Porady prawne i finansowe
  • image description

    Jakie są dodatki do wynagrodzeń w Niemczech? Artykuł zablokowany

    W niemieckich umowach o pracę pracownik może zostać zobowiązany do okazjonalnego świadczenia pracy poza zwykłym czasem pracy w ramach nadgodzin lub w dni ustawowo wolne od pracy, w niedziele lub w godzinach nocnych. Co do zasady pracodawca ma obowiązek wypłacać pracownikowi z tego tytułu jedynie podstawowe wynagrodzenie.

    Data: 2013-08-07 19:42:42, Autor: Marta Daćków, radca prawny z kancelarii Kancelaria Prawna Schampera, Dubis, Zając i Wspólnicy Sp. k., Kategoria:Porady prawne i finansowe
  • image description

    Jak poradzić sobie z długiem na Wyspach?

    Co 5 minut i 3 sekundy jeden z mieszkańców UK zostaje uznany za niewypłacalnego lub bankruta. Problem zadłużenia dotyczy również Polaków na Wyspach. Co robić, gdy gonią cię terminy spłaty, a twoje konto świeci pustkami?

    Data: 2014-03-01 18:30:43, Autor: Przemysław Ćwik, Kategoria:Porady prawne i finansowe
  • image description

    Rozliczamy podatek za rok 2013 w Niemczech Artykuł zablokowany

    Rok 2013 za nami – oznacza to rychłe złożenie zeznania podatkowego. Prezentujemy kilka wskazówek, które pomogą w rozliczeniu podatkowym w kraju sąsiada.

    Data: 2014-03-01 18:55:12, Autor: Olga Talarska, Kategoria:Porady prawne i finansowe

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce

Zamknij